JUNAK

Biti junak svojega življenja je temeljna potreba vsakogar od nas. Junaštvo je ključ do sreče, smisla, notranje izpolnjenosti, osebne rasti in modrosti.

Junaštva nas žal ne učijo v šoli; tako se do njega dokopljejo le redki, večinoma naključno.

Veličina dejanj ni bistvena za junaštvo. Pomembnejše je, kako iz svojih dejanj tkemo zgodbo in kako zori naš odnosa do okolja, v katerem delujemo.

Junak je vsakdo, ki:

1. sliši in sprejme notranji klic,
2. vztraja čez osebne ovire,
3. se odpre za pomoč in podporo ter je učljiv,
4. tvega uspehe in poraze s svojo bratovščino,
5. se sooči z lastnimi demoni,
6. si dopusti slišati klic po vrnitvi,
7. integrira izkušnjo za osebno preobrazbo,
8. pove svojo zgodbo in z njo obogati svet.

Heroesjourney-bw

 

Junaštva se lahko naučimo

Navedenih osem korakov ohlapno povzema model Junakovega popotovanja po Josephu Campbellu. Campbell je opazil, da v vseh kulturah sveta prevladuje temeljna struktura junaštva, poimenoval jo je monomit.

Ta model lahko prepoznamo v večini izjemnih zgodb, tako v knjigah kot v filmih. Lahko ga razberemo tudi v svojem življenju in se ga naučimo zavestno integrirati v vsakdanjik. Junaštvo je kot ključ, ki odpira tisoč vrat in omogoča dostop do zakladov, ki jih sicer niti ne opazimo.

Lastnemu klicu ne sledimo, ker se ga včasih preprosto ne zavedamo, včasih je pretih, da bi ga slišali. Včasih je preveč vsakdanji in preprost, da bi ga jemali resno, včasih bi z njim preveč izstopali. Včasih je prevelik, da bi ga lahko objeli, ali tako strašen, da se mu bojimo slediti.

Toda šele takrat, ko začnemo slediti notranjemu klicu, stopimo na junakovo pot. Zajadramo v pustolovščino, v kateri je tudi tveganje in odrekanje, toda v njej se počutimo bolj žive kot kadar koli prej! Šele ko se nehamo oklepati tega, kar mislimo, da bi morali biti, postanemo to, kar smo lahko.

junakovo potovanje

 

Prebujanje osebnega junaštva

To je naslov prvega dela delavnice, posvečenega vsem plastem osebnosti junaka. Udeležence uči izstopiti iz zmotnih družbenih vzorcev v osebno svobodo. Opremi jih z vrsto znanj, veščin in orodij. Naučijo se prepoznavanja osebnega klica k junaštvu, orientacije po notranjemu zemljevidu stvarnosti, jasnega sledenja osebnim ciljem, izpuščanja težkih čustev, ločevanja med notranjim kritikom in mentorjem, izražanja notranjega ognja in zaokrožanja celotne izkušnje v resnično junaški zgodbi. Končni rezultat je globoka osebna preobrazba.

 

Prebujanje skupnega junaštva

Na drugem delu delavnice se učimo oblikovati druščino, prevzemati vloge (vodja, varuh, podpornik itd.), povezovati osebne vizije v skupno vizijo, prevesti to vizijo v izvedljiv načrt in ga spraviti v prakso. Spoznavamo veščine globokega poslušanja, preseganja izgovorov in ustvarjanja zavez. Pripravimo se na soočenje z “zmajem” in odidemo domov vedoč, da v notranjem boju nismo sami.

Do junaštva si bomo pomagali z metodami in tehnikami, kot so: kolektivna inteligenca, zmajevo sanjanje, mitodrama, globoka ekologija, odprti prostor, GROW coaching, spiralna dinamika in mnogimi drugimi.

CollectiveIntelligence

 

Kdaj in kje?

Delavnica se začne v petek ob 19. uri in zaključi v nedeljo ob 17. uri. Naslednji termin je 24. do 26. 3. 2017 v Hrvojih v Slovenski Istri.

Redna cena za posamezno delavnico je 190€ (vključno z dvema nočitvama in vegetarijanskimi obroki). Da bi lahko na delavnico prišli tudi tisti, ki jim je ta znesek previsok, ponujamo omejenemu številu udeležencev možnost drugih oblik plačila (s prostovoljskim delom, dobrinami in uslugami). Ob izvedbi delavnic na Sončnem griču v Hrvojih je cena le 100€.

Za udeležbo na drugem delu je potrebno opraviti prvi del.

Na Sončnem griču so razmere zdaj odlične s sobami s skupnimi ležišči (3-6 ležišč po sobi), tuši in stranišči, tudi okolica pa je naravnost idilična!

Delavnico moderira Nara Petrovič.

Slide23

 

Mnenja udeležencev

„Toplo priporočam! Delavnica ti odpre oči za zanke, v katere si nezavedno ujet in te poveže s celoto.”

„Ta delavnica ima daljnosežne koristi za človeštvo!”

„Vaje resnično delujejo in povzročijo konkretne, občutene in zavedne notranje premike, in nič več ni, kot je bilo. Vzburkajo in oživijo celotno bitje.”

“Oprijemljiva, materializirana duhovnost za tiste, ki živijo, tu in zdaj. Nobenega ‘čaranja’, takojšnji ozaveščeni rezultati.”

„Naučila sem se, da moram zaupati sebi, svoji modrosti in vesolju.”

„Delavnica mi je vrnila upanje.”

„Navdušil me je razpon koristnih tehnik in metod.”

„Naučil sem se opustiti pričakovanje, kako bi se stvari morale izteči, in dopuščati organski razvoj dogodkov. Našel sem mir.”

„Želim si, da to to delavnico čimvečkrat izpelješ, da ljudi spodbudiš, da živijo svoj potencial.”

 

Advertisements

One Response to “JUNAK”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Moje delo si zasluži plačilo | Nara's blog - September 21, 2015

    […] JUNAK […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: