Junakovo popotovanje … v praksi

10 Feb

Ljudje me sprašujejo, kako v praksi izgleda moja junaška delavnica. Da ne bom vsakič posebej razlagal, je tukaj strnjen opis …

Na začetku ste pozvani k izbiri, na katerem osebnem klicu boste delali. To je lahko nekaj trenutnega, kratkotrajnega (zamera do partnerja, menjava delovnega mesta, okrevanje po bolezni, iskanje nove priložnosti ipd.), lahko pa gre tudi za globljo, trajnejšo, čustveno ali celo travmatično izkušnjo (neizpolnjene sanje iz mladosti, zbiranje poguma za večjo spremembo v življenju ali soočenje s pomembnim izzivom, iskanje jasnosti in gotovosti na poklicni poti, razčiščevanje globokega konflikta z bližnjim ipd.) Lahko tudi zgolj vnesete jasnost v svoje trenutne življenjske razmere. Vsak se odloči sam, na čem bo pri sebi delal.

DSC_0124th

Sledijo vaje v parih, s katerimi izbezamo na površino nezavedni del omenjega klica in ga povežemo s tem, kar zavestno vemo. Gre za vajo z uporabo telesnih gibov, ki sproži asociacitive procese med intuitivnim in razumskim. Težko opišem, ker je vajo preprosto treba narediti …

Ko odkrijemo tiste vidike osebnega klica, ki jih skrivamo sami pred seboj, sledi spoznavanje arhetipskega “zemljevida realnosti”, ki ga vsakdo nosi v sebi — v bistvu gre za prizmo, skozi katero prihajajo vse naše izkušnje do zavesti in skozi katero gredo naše odločitve nazaj v realnost. V naši družbi je mnogo popačenj, ki povzročajo notranji razkol ali vsaj zmešnjavo. Zlasti problematični sta relaciji: telesno-čustveno in razumsko-kreativno.

Vaje, ki sledijo, raziskujejo vzorce na ravni telesa (postavljanje mej, kako reči “ne!”, obvladovanje svojega intimnega prostora, ozaveščanje nezavednih gibov in gest v govorici telesa itd.). Sledi posvečanje čustvom in spoznavanje, kako čustva naravno tečejo in da je ta tok treba dopustiti.

Nadalje razločujemo med notranjim kritikom in notranjim mentorjem — da dojamemo, kako na intelektualni ravni sami sebe sabotiramo in kako se lahko intelektualno sami tudi podkrepimo. Posvetimo se tudi notranjemu ognja, kreativnosti v povezavi z intuicijo in umetniško dušo v nas.

Tako obdelamo štiri ključne elemente zemljevida realnosti, razvozlamo zmešnjavo, s katero nas je “obdarila” naša kultura, in nazadnje naučeno integriramo s praktično uporabo (s še tremi vajami).

100_6453

Po tem, ko smo prvi dan delali na osebnih vzorcih, se drugi dan začnemo ukvarjati s tem, kako se vedemo v skupinskem okolju. Analiziramo delovanje sebe v skupini (in se smejimo lastnim nespametnim vedenjem, ki jih sploh prvič opazimo).

Da bi z delavnice odšli s konretno praktično koristjo, nazadnje spnemo osebni klic z nanovo naučenimi veščinami in poglobljeno jasnostjo ter izvedemo coaching v parih. Coaching iz nas izvleče odgovore, kaj pravzaprav hočemo (kakšen je naš cilj), kako na to vplivajo okoliščine, v katerih živimo (ali podpirajo ali ne), katere možnosti imamo (odpre se tudi razmislek o opcijah, na katere morda še nismo niti pomislili) in kaj smo voljni, pripravljeni narediti zdaj, da se približamo cilju. Mora biti nekaj takega, k čemur smo se zmožni in pripravljeni zavezati.

Tako, kot smo na začetku integrirali nezavedno in zavedno pri klicu, na koncu naredimo vajo integracije celotne izkušnje v svoji edinstveni zgodbi, kratki, a izredno globoki. Presnavljanje in ponotranjanje te zgodbe se zgodi v prav posebnem formatu v interakciji med pripovedovalcem in poslušalci.

Zaključimo s krogom in vprašanjem: Kaj odmeva v nas in kakšni so po delavnici naši nameni za naslednje dni?

Tako, junak je rojen! Zdaj gre lahko novim izzivom naproti …

Čez tri tedne sledi še Prebujanje skupnega junaštva, ki nas vodi korak naprej h globljim osebnim vzorcem in zlasti skupnostnim vzorcem, k prepoznavanju neumnosti naše družbe in odpiranju za nove, mnogo bolj modre in srčne možnosti, ki jih (povsem realno!) imamo.

StoryStructure

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: