Predpomladna vitaminska bomba

15 Feb

Skoraj teden dni sem že doma na Primorskem. Čudil sem se, kako to, da ni nobenih divjih rastlinic, saj jih je bilo lani v tem času že obilo. Zadnja dva dni je deževalo in, glej ga zlomka, rastlinice so pokukale na dan!

V petnajstih minutah sprehoda sem nabral nekaj pesti penuše, malo škrbinke, regrata, zvezdice, kopriv in divjega drobnjaka. Premamil me je tudi šipek in iz vsega skupaj sem sestavil božansko, pravzaprav še zimsko divjo solato.

Recept gre nekako takole …

Naberemo dobre pol skodelice povsem mehkih šipkovih plodov. Odrežemo črno “muho” na vrhu. Zalijemo jih z vodo, tako da sega malce čeznje. Z vilicami jih dolgo mečkamo, dokler ni v skodelici gosta kaša. Kašo prepasiramo skozi cedilo.

Vprvo gre navadno skozi le del kaše, zato ostanek vrnemo v skodelico, še enkrat zalijemo — tokrat s pol manj vode in spet premečkamo. … in prepasiramo. (Ja, vem, da je že tečno, ampak se splača!!) Tako dobljeno šipkovo kašo damo na stran.

Poljubne divje rastline, sveže nabrane in oprane, sesekljamo in stresemo v skledo. Po njih potresemo grobo nadrobljene, sveže pražene lešnike. Povrhu zlijemo šipkovo kašo. Potresemo s ščepcem soli in prelijemo z oljčnim oljem po okusu.

Pa dober tek!

Bonus recept:
Šipkov sok z medom

Preostale zmečkane šipkove plodove zalijemo 2-3 dcl vode in jih še enkrat temeljito premečkamo in prežvrkljamo ter nato precedimo skozi cedilo. K tako pridobljenemu soku primešamo žličko ali dve medu … in uživamo!

Advertisements

One Response to “Predpomladna vitaminska bomba”

  1. Vesna February 16, 2011 at 3:06 pm #

    Mmmmmmmmmm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: